15 χρόνια Γέφυρα ~ Παπανικόλας: Ένας από τους πολλούς που χτίζανε γέφυρες μεταξύ τους

Σε ευθεία γραμμή με την παράδοση της σύνδεσης του Έργου της Ζεύξης Ρίου – Αντιρρίου με τον Μίκη Θεοδωράκη και το έργο του, πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία, η ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΑ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ «ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ».

gefira

Από τα «ΖΕΥΞΕΙΑ» των τελών της δεκαετίας του 90’ μέχρι την «υπερ-συναυλία» της ολοκλήρωσης της Γέφυρας το 2004 και από εκεί στον εορτασμό των 10 χρόνων λειτουργίας και τη φετινή 15ετηρίδα, το Φρούριο του Αντιρρίου αποτέλεσε ιδανικό «θέατρο» επισήμανσης της ένωσης των Ελλήνων, η οποία σηματοδοτείται τόσο μέσω της υλοποίησης ενός τεχνικού έργου διεθνούς εμβέλειας, προϊόν του οράματος του Χαρίλαου Τρικούπη, όσο και μέσω της -επίσης ενωτικής διάστασης και παγκόσμιας απήχησης- «αιώνιας» μουσικής του εθνικού μας συνθέτη.

Πηγή βίντεο: nafpaktianews.gr

Δεν θα μπορούσε λοιπόν παρά να είναι για άλλη μία φορά το ευρύχωρο, φιλόξενο και οικείο μνημείο, το σημείο τέλεσης μιας ακόμη μεγάλης συναυλίας της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης», την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου στις 20:30, με την Πέγκυ Ζήνα σε πρωταγωνιστικό ρόλο και τον Παναγιώτη Πετράκηνα συμπληρώνει φωνητικά το σχήμα.

Συνδιοργανωτές της συναυλίας είναι η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδος.

Πολύτιμοι συνεργάτες σε αυτή την πρωτοβουλία, ήταν η Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών & Εμπορικών Σωματείων Ναυπακτίας & Δωρίδος και η Ένωση Επαγγελματιών, Βιοτεχνών & Εμπόρων Αντιρρίου, φορείς που υλοποιούν, από κοινού με την παραχωρησιούχο εταιρεία της Γέφυρας, πλάνο ανάπτυξης της επισκεψιμότητας της περιοχής του παλαιού Δήμου Αντιρρίου.

Π. Παπανικόλας: Ένας από τους πολλούς που χτίζανε γέφυρες μεταξύ τους

Χαιρετισμό -με βιωματικές αναφορές- στη γιορτή για τα 15 χρόνια της Γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης», απηύθυνε ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. κ. Παναγιώτης Παπανικόλας, λίγο πριν ξεκινήσει η συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019, στο Φρούριο Αντιρρίου.

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Παπανικόλα:

«Φίλες και φίλοι,

Θέλησε η ζωή να ανακοινώνομαι πια στις εκδηλώσεις ως «ΠΡΟΕΔΡΟΣ», αλλά εκ φύσεως και χαρακτήρος, δεν μου πάει να μιλάω ως «Ο ΕΝΑΣ», μα ως «ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ». 

Είναι αυτό ένα δίδαγμα ζωής, το οποίο απέκτησα εδώ, στο Αντίρριο.

Ήμουν νέος Πολιτικός Μηχανικός, ειδικευμένος στη γεφυροποιία, όταν έφτασα για να πιάσω δουλειά στον χώρο που θα γινόταν το εργοτάξιο της Γέφυρας.

Τα σχέδια που είχα στα χέρια μου, υπόσχονταν καλή έκβαση της οικοδόμησης της Γέφυρας.

Προσπαθούσα όμως να δω τη μεγάλη εικόνα: Τη γεφυροποιία στην πράξη.

Κατάφερα να τη δω όταν αντιλήφθηκα πράγματα που δεν φαίνονταν στα σχέδια και δεν είχα μάθει στο Πολυτεχνείο.

Είδα ανθρώπους από την τοπική κοινωνία να περνούν την πύλη του εργοταξίου, να δίνουν τα χέρια και να πιάνουν δουλειά.

Έτσι ανακάλυψα πώς χτίζεται στην πράξη μια Μεγάλη Γέφυρα.

Αυτό μπορώ να σας το πω όχι ως επιστήμων, αλλά ως ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ.

ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ που χτίζανε καθημερινά πολλές μικρές γέφυρες μεταξύ τους από το πρωί μέχρι το βράδυ, μέχρι να έρθει ο Αύγουστος  του 2004 και να περάσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ.  

Χτίζοντας αντιληφθήκαμε τη δύναμη που κατοικεί μέσα μας.

Λέγεται ενότητα στην επιδίωξη των μεγάλων σκοπών του συνόλου και της πατρίδας.

ΑΣ ΑΠΟΔΕΙΧΘΟΥΜΕ ΑΞΙΟΙ ΝΑ ΧΤΙΖΟΥΜΕ ΓΕΦΥΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ, ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ.

ΤΟ 2021, στα 200 χρόνια από την εθνική μας επανάσταση, θα υπάρχει στο τοπίο ένα μνημείο, σύμβολο ενότητας και προκοπής.

Αυτό το μνημείο, το χτίσαμε ΕΜΕΙΣ, ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ, ΜΑΖΙ.

Χρόνια πολλά στη Γέφυρά μας, χρόνια πολλά σε όλους μας και… ΚΑΛΟ 2021!»


Print   Email