Έντονες αντιδράσεις στην Πάτρα για την κατάργηση της Νομικής σχολής

Πολλές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της νέας κυβέρνησης της ΝΔ και της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως να καταργήσει την ίδρυση της Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών με το επιχείρημα ότι υπάρχουν πολλοί άνεργοι δικηγόροι. Σήμερα η κ. Κεραμέως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό στο γραφείο της στο υπουργείο Παιδείας, παρουσία των υφυπουργών, Σοφίας Ζαχαράκη και Βασίλη Διγαλάκη, ανακοίνωσε την ανάκληση της σύστασης επιτροπής για τα προγράμματα σπουδών της τέταρτης Νομικής στην Πάτρα. «Είναι προεκλογική μας δέσμευση να μην προχωρήσει η τέταρτη Νομική. Έτσι, ανακαλείται σήμερα η απόφαση για τη σύσταση της επιτροπής που θα συζητήσει την ίδρυσή της. Δεν είναι θέμα Πάτρας. Είναι θέμα τεταρτης Νομικής. Η χώρα δεν χρειάζεται τέταρτη Νομική», υπογράμμισε.
 
Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η ΝΔ δυσαρεστήθηκε με το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αχαΐα και την τιμωρεί. Από την πλευρά της η βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Χριστίνα Αλεξοπούλου εκτιμά ότι η «η χώρα δεν χρειάζεται τέταρτη Νομική άρα ούτε και η Πάτρα» και πως "το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν θα ενδυναμωθεί με τη δημιουργία επιπλέον σχολών χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία και τις απαραίτητες υποδομές". Για πρωτόγνωτη απόφαση με έωλο σκεπτικό κάνει λόγο στο thebest.gr η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών.
 
Ο νέος περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης έχει τονίσει την αντίθεση του στο ενδεχόμενο της κατάργησης της Νομικής σχολής, ενώ υπέρ της ίδρυσης της είναι ο απερχόμενος Απόστολος Κατσιφάρας. Θέση υπέρ της ίδρυσης της Νομικής σχολής έχει πάρει και ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Αθανάσιος Ζούπας, αλλά και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πλάτωνας Μαρλαφέκας. 
 
Στάση αναμονής μέχρι στιγμής έχουν τηρήσει οι τέσσερις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, υπέρ της κατάργησης είναι η ΝΟΔΕ με βάση τις δηλώσεις του προέδρου της Ανδρέα Μαζαράκη, ενώ θέση ακόμα για το όλο ζήτημα δεν έχει πάρει ο δήμος, δείχνοντας ότι δεν καίγεται και τόσο για την ίδρυση μιας τέτοιας σχολής στην Πάτρα. 

Σφοδρή αντίδραση της Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου 

Την αντίθεσή της στην κατάργηση της ίδρυσης της Νομικής Σχολής Πατρών από τη νέα κυβέρνηση, εκφράζει η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, η οποία κάνει λόγο για πρωτόγνωρα πράγματα και επισημαίνει πως το ζήτημα αφορά συνολικά και την πόλη. Τη Δευτέρα μάλιστα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύγκλητος με μοναδικό θέμα συζήτησης αυτό και θα επιδιώξει συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς της πόλης.

Χαρακτηρίζει έωλο το επιχείρημα της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως ότι υπάρχουν πολλοί άνεργοι δικηγόροι και αναφέρει ότι δεν μπορεί η Νοτιoδυτική Ελλάδα να μη διαθέτει Νομική Σχολή.

Αναλυτικά η Πρύτανις Βενετσάνα Κυριαζοπούλου επισημαίνει:

«Θεωρώ ότι είναι πρωτόγνωρο να καταργείται στον αέρα μια επιτροπή που έχει συσταθεί από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών. Να καταργείται μια Σχολή που ιδρύθηκε, χωρίς διάλογο. Λες και πρώτος στόχος της κυβέρνησης ήταν να καταργηθεί η Νομική. Να προκύπτει ένα έωλο επιχείρημα ότι είναι πολλοί δικηγόροι. Γιατί με την ίδια λογική μήπως πρέπει να καταργηθεί και η Ιατρική Σχολή, γιατί είμαστε και πολλοί γιατροί. Από την άλλη να ξέρουμε ότι δικηγόροι θα βγαίνουν γιατί πάνε στο εξωτερικό κατά χιλιάδες και να προτείνουμε την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αυτά στο δικό μου το μυαλό δεν χωράνε. Δεν ταιριάζουν όλα μαζί. Αν θέλουμε να κάνουμε μία συζήτηση για το αν συνδέεται η προσφορά γνώσης του Πανεπιστημίου με τα επαγγελματικά δικαιώματα, που δεν είναι υποχρέωση του Πανεπιστημίου και αν θα πρέπει να περιοριστεί ο αριθμός των εισαγομένων, αυτό είναι πραγματικά μια μεγάλη συζήτηση σε όλες τις σχολές και θα πρέπει να γίνει αναλυτικά και θα έχει και αντίδραση. Εγώ πιστεύω ότι τα παιδιά πρέπει να σπουδάζουν , να αποκτούν γνώσεις και να τις χρησιμοποιούν όσο καλύτερα μπορεί ο καθένας, ανεξάρτητα από την επαγγελματική αποκατάσταση.

Επίσης θέλω να σας πω ότι μια Νομική δεν βγάζει μόνο δικηγόρους. Βγάζει νομικούς, οι οποίοι χρειάζονται παντού. Και επιπλέον δεν μπορεί να έχουμε δύο σχολές στη Βόρεια Ελλάδα, μία στην Αθήνα και καμία στη Νοτιοδυτική Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι είναι θέμα σοβαρό και της πόλης αυτό.

Ακαδημαϊκά θα κινηθούμε σε πρώτη φάση. Θα κάνουμε μία έκτακτη Σύγκλητο τη Δευτέρα με μόνο θέμα αυτό και θα δώσω αμέσως μετά Συνέντευξη Τύπου και θα συνεργαστώ με όλους τους θεσμικούς φορείς της πόλης για το θέμα».

 
Αλέξης Τσίπρας: H NΔ τιμωρεί την Αχαΐα γιατί δυσαρεστήθηκε με το εκλογικό αποτέλεσμα
 
Ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδορς του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε ανάστησή του νωρίτερα στο facebook αναφέρει ότι η ΝΔ δυσαρεστήθηκε με το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αχαΐα και την τιμωρεί. "Ήξερα ότι δυσαρεστήθηκε η ΝΔ με το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αχαΐα, αλλά δεν περίμενα ότι θα έσπευδε να τιμωρήσει έναν ολόκληρο Νομό, με πρωταγωνιστικό ρόλο στη πανεπιστημιακή εκπαίδευση της πατρίδας μας. Η κατάργηση της νεοσύστατης Νομικής Σχολής στην Πάτρα, δείχνει εύγλωττα το ριζικά διαφορετικό σχέδιό μας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εμείς φτιάχνουμε νέα ποιοτικά Δημόσια πανεπιστημιακά τμήματα και σχολές, η ΝΔ τα κλείνει προκειμένου να ανοίξουν ιδιωτικά. Δήθεν για να μη φεύγουν τα παιδιά μας έξω. Βαθιά υποκρισία.
 

Σε κοινή τους δήλωση οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου για την κατάργηση ίδρυσης της Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι "η έναρξη της διακυβέρνησης της χώρας από την ΝΔ άρχισε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Παντού". Σε άλλο σημείο τονίζουν: "Προκύπτει λοιπόν το ερώτημα γιατί αυτή η σπουδή από την κυβέρνηση της ΝΔ. Γιατί προφανώς είναι πτυχή της γνωστής φιλοσοφίας περί ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι η ΝΔ ξιφουλκούσε έντονα, όταν ήταν αντιπολίτευση,  υπερασπιζόμενη τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και μια (ακόμα) Νομική Σχολή. Δηλαδή μια ακόμα ιδιωτική Νομική Σχολή κατά την ΝΔ είναι ανάγκη, μια ακόμα δημόσια Νομική Σχολή είναι λαϊκισμός!".

Aναλυτικά η δήλωση:

"Η δήλωση της νυν Υπουργού Παιδείας κ. Κεραμέως, μετά τη συνάντηση μίας ώρας που είχε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο γραφείο της στο υπουργείο Παιδείας, για κατάργηση του νόμου ίδρυσης της Νομικής σχολής Πατρών επαναλαμβάνει τα παροξυσμικά επιχειρήματα που ακούγονταν πριν την ψήφισή του από την ΝΔ, ότι δήθεν θα αυξηθεί ο δικηγορικός πληθωρισμός. Το επιχείρημα αυτό είναι πλήρως έωλο και ελέγχεται για την ειλικρίνειά του, αφού η ίδρυση της νέας σχολής δεν επιφέρει αύξηση των εισακτέων φοιτητών.Ταυτόχρονα, αγνοεί το γεγονός ότι στις μέρες μας η νομική επιστήμη δεν συνδέεται αποκλειστικά, όπως πιο παλιά, με την δικηγορία αλλά με μια πλειάδα δραστηριοτήτων σε όλο το φάσμα των νομικών, πολιτικών και κοινωνικών επιστημών. Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη μας την ευρύτερη κοινωνική και επιστημονική ανταποδοτικότητα που θα έχει ο νέος σχεδιασμός και η οποία δεν είναι άλλη από την ώθηση μιας γενικότερης αναπτυξιακής πορείας για όλη τη Δυτική Ελλάδα, που θα αποκτήσει ένα ακόμα διεθνές ακαδημαϊκό σημείο αναφοράς. Η επαφή του νομικού σώματος με την επιστημονική κοινότητα οφείλει να είναι ολιστική και καθολική στην χώρα μας. Η διάχυση των πηγών της γνώσης και της εκπαίδευσης, επιλύει ανισότητες, αποκαθιστά αδικίες και συμπεριφέρεται με κατανόηση στα ειδικά αναπτυξιακά ζητήματα κάθε περιοχής.

Προκύπτει λοιπόν το ερώτημα γιατί αυτή η σπουδή από την κυβέρνηση της ΝΔ. Γιατί προφανώς είναι πτυχή της γνωστής φιλοσοφίας περί ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι η ΝΔ ξιφουλκούσε έντονα, όταν ήταν αντιπολίτευση,  υπερασπιζόμενη τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και μια (ακόμα) Νομική Σχολή. Δηλαδή μια ακόμα ιδιωτική Νομική Σχολή κατά την ΝΔ είναι ανάγκη, μια ακόμα δημόσια Νομική Σχολή είναι λαϊκισμός!

Η έναρξη της διακυβέρνησης της χώρας από την ΝΔ άρχισε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Παντού. Γι αυτό δεν έχει ούτε λεπτό περίοδο χάριτος. Ο ΣΥΡΙΖΑ μαχητικά και προγραμματικά θα υπερασπισθεί την πραγματική κανονικότητα, που χαρακτηρίζεται από την κοινωνική δικαιοσύνη μαζί με τον ορθολογισμό".


Print   Email