Πρωταθλήτρια η Δυτική Ελλάδα στην φτώχεια - Μειωμένα εισοδήματα και επενδύσεις

 Δυτική Ελλάδα είναι μία από τις περιφέρειες με τις λιγότερες επενδύσεις και τη μεγαλύτερη φτώχεια ενώ η Αχαΐα και η Πάτρα διεκδικούν αρνητικά πρωτεία σε επίπεδο παραγωγικότητας και ανεργίας. Τα δυσοίωνα αυτά στοιχεία παρουσιάστηκαν σε Ημερίδα του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου και της ΕΣΕΕ με θέμα «εμπορική επιχειρηματικότητα στην Πάτρα».
 
«Είναι γνωστό ότι πρόκειται για τη δεύτερη φτωχότερη περιφέρεια της Ελλάδας» ανέφερε για τη Δυτική Ελλάδα η Διευθύντρια του ΙΝΕΜΥ (Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών) Βάλια Αρανίτου, παρουσιάζοντας τα στοιχεία μελέτης σύμφωνα με την οποία, κατά την περίοδο της κρίσης (2008-2016), η πτώση του ΑΕΠ στη χώρα έφτασε στο 27,1% ενώ στη Δυτική Ελλάδα έφτασε το 29,3%. Αυτό που προβλημάτισε όμως την ομιλήτρια είναι ότι, ιδιαίτερα η Αχαϊα, έχασε κατά την ίδια περίοδο το 33,2% της παραγωγικής της ισχύος.
 
Που σημαίνει ότι, ενώ στην Ελλάδα η απώλειες κατά την κρίση ήταν στο 1/4ο της παραγωγικότητας, η Αχαϊα έχασε το 1/3ο περίπου της ισχύος της!
 
> Στις επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις σε πάγια), σύμφωνα με την κ. Αρανίτου, ενώ η χώρα μας απώλεσε την περίοδο 2008-2016 το 63,1%, η Δυτική Ελλάδα απώλεσε το 67,3%,
> το διαθέσιμο εισόδημα στη χώρα μειώθηκε κατά 33,5% και στη Δυτική Ελλάδα κατά 39% και τέλος,
>ενώ η χώρα έχασε το 15,9% της απασχόλησης, η Δυτική Ελλάδα απώλεσε το 19,1%!
 
ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
 
Η Αχαΐα παραμένει πάντως μια περιοχή όπου το εμπόριο είναι στο κέντρο της οικονομίας καθώς, σε επίπεδο κύκλου εργασιών, οι εμπορικές επιχειρήσεις συγκεντρώνουν το 53,1% του τζίρου. Ομως παρατηρείται μια υπερσυγκέντρωση στο δήμο Πατρέων όπου καταγράφεται το 69,7% του συνόλου των εμπορικών επιχειρήσεων.
Ο Χαράλαμπος Αράχωβας, συντονιστής στο Τμήμα Οικονομικής Ανάλυσης του ΙΝΕΜΥ, ανέφερε χθες ότι το εμπόριο «ήταν και παραμένει ο μεγάλος εργοδότης και στην περίοδο της κρίσης». Η Αχαΐα είναι η πρωτεύουσα της ανεργίας με 33,7% ποσοστό το 2018, πολύ υψηλό.
«Επιχειρήσεις με διαρκή ανάπτυξη της καινοτομίας φαίνεται ότι, σε περιόδους κρίσης επιβιώνουν καλύτερα» ήταν η κατεύθυνση που έδωσε ο Κώστας Τσεκούρας, καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών. Επισημαίνοντας όμως πως, σε αντιδιαστολή με την καινοτομία, «κυβερνητικές πολιτικές που έρχονται να στηρίξουν την'''επιχειρηματικότητα ευκαιρίας'', μπορούν να το κάνουν αποτελεσματικά μόνο σε περιόδους ανάπτυξης».
 
Γ. ΚΑΤΡΑΝΙΚΑΣ - Γ. ΡΩΡΟΣ
 
«Το 2019 είναι ένα γεμάτο εκλογικό έτος και η οικονομία δεν χρειάζεται αντιπαραθέσεις. Στόχος της ΕΣΕΕ είναι η περαιτέρω ανάπτυξη και συσπείρωση γύρω από τις εμπορικές μας οργανώσεις» τόνισε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας.
«Βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για μία σειρά από αιτήματα του εμπορικού κλάδου. Οι πληγές που άφησε η κρίση στο εμπόριο είναι πολλές, όμως μπορούν να επουλωθούν. Απαιτείται συστηματική προσπάθεια» ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γιώργος Ρώρος.
 
«Η Πάτρα αλλάζει» ανέφερε από την πλευρά του ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, αναφερόμενος στην ανάπλαση της παραλιακής, των εγκαταλελειμμένων πρώην βιομηχανοστασίων και τα έργα μέσω της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Σχολιάζοντας όμως ότι «αυτά δεν είναι η βάση για να αλλάξει και η ζωή στην πόλη με την ανεργία».
 
Πηγή: pelop.gr

Print   Email